Museum

Wat is er te doen in het museum?

Welkom bij Museum BroekerVeiling, de oudste doorvaargroenteveiling ter wereld. Op deze historische plek in Broek op Langedijk is in 1887 het veilen bij afslag ontstaan Dit systeem wordt tegenwoordig bij alle grote veilingen toegepast. De herinnering wordt levend gehouden door het historische veilinggebouw en de markante lighallen die boven het water zijn gebouwd.
Het museum bestaat uit twee gebouwen: gebouw De Toekomst en gebouw Het Verleden. Tevens is er een prachtig buitenmuseum.
De Toekomst

De entree bevindt zich in De Toekomst. U herkent het gebouw aan de opvallende buitengevel, waarop een impressie van het oorspronkelijke Rijk der Duizend Eilanden is weergegeven. Het moderne uiterlijk van het gebouw is gerealiseerd op basis van een luchtfoto uit de jaren vijftig.
 

Het Verleden

Het Verleden is een imposant Rijksmonument, bestaande uit lighallen uit 1925 en een afmijnzaal uit 1912. Het gebouw staat op 1900 houten palen boven het water.
De lighallen zijn geheel van hout en staan in verbinding met open water. De schuiten liggen er nog steeds geduldig te wachten.

De afmijnzaal

De afmijnzaal is het monumentale juweel van Museum BroekerVeiling. Dit was tot 1973 het economisch hart van de tuinbouwcultuur in de regio. Vele schitterende details, Jugendstilelementen en de authentieke veilingklok uit 1903, maken het tot een indrukwekkende ruimte. U doet zelf mee aan een veiling, waardoor u leert hoe een veiling bij afslag werkt. U moet écht betalen wat u koopt. De prijs bepaalt u zelf via de veilingklok. Drukt u te vroeg, betaalt u te veel. Drukt u te laat dan heeft u niets. Dit is een spannende en oorspronkelijke gebeurtenis waarbij verse groente en de humorvolle veilingmeester een belangrijke rol hebben! Een vrolijke belevenis voor jong en oud.

Rondvaart

De rondvaart vertrekt vanuit het museum en brengt u in het prachtige, laatst overgebleven deel van het Rijk der Duizend Eilanden, het Oosterdelgebied. Hier krijgt u een goed beeld van de eilandakkers, waarvan er nu nog enige honderden over zijn. Dat waren er vroeger meer dan 15.000! Het eilandenrijk en Museum BroekerVeiling zijn historisch onlosmakelijk met elkaar verbonden! De groente, die werd geteeld op de eilandakkers, werd verhandeld in de veiling.

Buitenmuseum

Het buitenmuseum is prachtig, met akkers, een boomgaard, een schuitenhelling en oorspronkelijke bruggetjes. De kinderen kunnen zich uitleven op de speelweide met onder andere een groot, uitdagend speeltoestel. Ook is er een plaats ingeruimd voor enige (klein)dieren. Op het land staan de producten van het seizoen zoals bloemkool, aardappelen, uien, bieten, prei, witte-, rode- en boerenkool.

Activiteiten

Museum BroekerVeiling is een levend museum. Gedurende het seizoen bruist het van de speciale activiteiten voor zowel kinderen als volwassenen.

Kijk onder de knop Evenementen voor het programma en de tijden waarop deze activiteiten plaatsvinden. 

Vaak is de visroker aanwezig, zodat u een vers gerookt visje kunt kopen. Op bepaalde dagen is de demonstratiesmid aanwezig, of kunt u een bezoek brengen aan de Damschuit, een authentieke tjalk waar Ome Dirk aan het roer staat. Hij leidt u graag rond op zijn schuit!
 

Rondleiding (voor gereserveerde groepen)

De rondleider kent de verhalen van vroeger en vertelt over de vele details in het monument. Als u deelneemt aan de rondleiding leert u van alles over het ontstaan van het eilandenrijk, het unieke leven van de tuinders van weleer en de vele bijzonderheden die hoorden bij het leven in en om het Rijk der Duizend Eilanden.